Strategia de reformare a justiţiei pentru anii 2020-2023 prevede modificarea Constituţiei
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

Strategia de reformare a justiţiei pentru anii 2020-2023 prevede modificarea Constituţiei

Strategia pentru asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei 2020-2023, remisă Consiliului Europei, prevede modificarea Constituţiei în partea ce ţine de asigurarea independenţei judecătorilor, precum şi activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Planul de Acţiuni pentru implementarea Strategiei prevede modificarea Constituţiei în partea ce ţine de numirea iniţială în funcţie a judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă, prin excluderea termenului de cinci ani.

Modificările vizează şi excluderea vechimii în funcţia de judecător de cel puţin zece ani pentru accederea în funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie.

Modificarea Constituţiei presupune şi excluderea numirii preşedinţilor şi vicepreşedinţilor instanţelor judecătoreşti de către preşedintele Republicii Moldova.

Premierul Ion Chicu declara anterior că pe 20 ianuarie la Chişinău va veni un grup de experţi ai Consiliului Europei pentru a acorda asistenţă în definitivarea documentelor pentru reforma justiţiei. „Ne dorim să reuşim aprobarea în Parlament şi implementarea acestei reforme cruciale pentru ţară pe parcursul sesiunii parlamentare de primăvară”, declara premierul.
Similare
RECOMANDĂRI