Sentinţă în cazul celor trei mineri decedaţi în 2017. Trei persoane vor sta după gratii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sentinţă în cazul celor trei mineri decedaţi în 2017. Trei persoane vor sta după gratii

Trei factori de decizie ai Cooperativei de Producţie „Orizont Extragere” din Paşcani-Criuleni au fost condamnaţi la câţiva ani de închisoare în urma tragediei din 20 noiembrie 2017, în urma căreia au murit trei mineri.

La solicitarea Procuraturii Criuleni, instanţa de judecată i-a condamnat la ispăşirea pedepsei cu închisoarea, pentru un termen de 4 ani, pe şeful de sector şi pe maistrul cooperativei. De asemenea, judecătorii au  examinat argumentele procurorului şi l-au condamnat pe Preşedintele cooperativei, în vârstă de 75 de ani, la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 3 ani.

Motivul pentru care procurorii au solicitat condamnarea acestora ţine de faptul că, în calitate de conducători ai cooperativei, aceştia au admis încălcarea regulilor de securitate la efectuarea exploatărilor miniere, a lucrărilor de construcţie miniere, ceea ce a dus la decesul a trei muncitori.

În cazul maistrului, locuitor al oraşului Cricova, cu vârsta de 43 de ani, procurorul le-a argumentat judecătorilor că acesta nu şi-a îndeplinit obligaţia de verificare corespunzătoare a locurilor de muncă, nu a avut grijă ca tavanul acelui sector al locului de muncă să fie consolidat potrivit normelor, dar nici nu a oprit lucrările (deşi trebuia să cunoască riscurile), astfel încât să fie evitată tragedia.

În cazul şefului de sector, locuitor al oraşului Cricova, cu vârsta de 65 de ani, acesta a ignorat cadrul regulatoriu relevant, în speţă ordinul Ministerului Economiei din 29 decembrie 2010 şi a pus în sarcina muncitorilor vizaţi efectuarea lucrărilor în locuri în care erau abateri de la cerinţele de securitate.

Pe lângă acestea, responsabilii vizaţi nu au asigurat instruirea corespunzătoare a muncitorilor privind exploatarea minieră, dar nici nu au instituit un registru de evidenţă al intrărilor şi ieşirilor. Astfel, deşi ziua de muncă se termina la ora 14.30, conducătorii au depistat tragedia abia după ora 18, după ce soţiile muncitorilor au dat alarma. Mai mult decât atât, registrul ar fi putut salva vieţi: în cazul unuia din muncitorii prinşi de rocile din tavan şi depistat de Preşedintele cooperativei, acesta încă era în viaţă, dar a decedat în drum spre spital.

În cazul Preşedintelui cooperativei – deşi nu a avut atribuţii directe de gestionare a muncii victimelor – acesta a fost găsit vinovat de instanţa de judecată de gestionarea ineficientă a cooperativei. Mai exact, acesta a ignorat prevederi regulatorii directe privind exploatarea minieră, a desconsiderat cerinţele muncitorilor care organizaseră o grevă de câteva zile în 2017, dar şi recomandările sindicatelor în construcţii care i-au fost adresate.

La pronunţarea sentinţei, instanţa de judecată a luat în considerare măsura în care fiecare din cei găsiţi vinovaţi au avut implicare directă în producerea tragediei, dar şi faptul că aceştia şi-au onorat anticipat o parte din obligaţiile financiare legale faţă de familiile decedaţilor, care avea fiecare a câte doi copii minori. Suplimentar, instanţa de judecată a admis demersului procurorului şi i-a obligat pe inculpaţi să achite suma de peste 11.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentinţa, însă, este cu drept de atac timp de 15 zile.

Amintim că tragedia a avut loc în nord-vestul satului Paşcani al raionului Criuleni, unde o suprafaţă de aproximativ 90 metri pătraţi din tavanul instabil din roci de calcar a căzut peste trei muncitori, în timp ce aceştia lucrau.
Similare
RECOMANDĂRI