Procurorul general: Fără susţinere politică, Viorel Morari nu şi-ar fi permis asemenea lucruri, procurorii nu se comportă astfel
Vizualizari:

Procurorul general: Fără susţinere politică, Viorel Morari nu şi-ar fi permis asemenea lucruri, procurorii nu se comportă astfel

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că şeful suspendat din funcţie al Procuraturii Anticorupţie (PA), Viorel Morari, nu şi-ar fi permis să facă diferite declaraţii referitor la delegarea lui la Procuratura Generală (PG) şi să aducă anumite acuzaţii, dacă nu ar fi avut susţinere politică. Şeful PG a refuzat să spună din partea cui are Morari susţinere politică, dar a făcut trimitere la declaraţiile unor politicieni şi ale unor reprezentanţi ai societăţii civile, făcute în spaţiul public în susţinerea şefului PA. Potrivit lui, „unii procurori”, printre care şi Viorel Morari, au ieşit din zona de confort şi, având o anumită susţinere politică, au început să se ocupe de populism, transmite IPN.

„Eu sunt convins că fără susţinere politică domnul Morari nu şi-ar fi permis asemenea lucruri pentru că în sistemul procuraturii, unde este o ierarhie administrativă clară, procesuală, există anumite reguli de joc, procurorii nu se comportă astfel. În Procuratură nu poate exista anarhie, în Procuratură nu pot exista anumite acţiuni independente, cu toate că inclusiv deciziile procurorului general au procedura de contestare”, a declarat şeful Procuraturii Generale în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Potrivit lui, în perioada şefiei lui Eduard Harunjen, la PG practic lipseau instrumentele de control asupra PA şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze speciale (PCCOCS).

Şeful Procuraturii Generale spune că nu are nimic personal cu Viorel Morari, la fel cum nu are nimic personal cu orice alt procuror din sistem.

„Primul lucru ce a făcut domnul Morari după ce a fost restabilit în funcţie a fost să se „clarifice” cu domnul Chitoroagă, care conducea PCCOCS, care a iniţiat procedura de urmărire a domnului Tranga (n.r. Andrei Tranga, omul de afaceri în dosarul căruia a figurat şi Viorel Morari). De aceea, Viorel Morari a iniţiat un dosar pe numele lui Chitoroagă, l-a arestat şi, prin intermediul procurorului general, l-a înlăturat din funcţie”, a explicat Alexandr Stoianoglo.

Şeful PG declară că ceea ce s-a întâmplat în Procuratura Generală, în PA şi PCCOCS înseamnă doar faptul că „în aceste procuraturi nu există supremaţia legii, nu se respectă drepturile şi interesele cetăţenilor, sunt urmăriţi oameni, se distruge business-ul oamenilor, se distrug companii, în aceste procuraturi oamenii câştigă bani”. Potrivit lui, cele două procuraturi specializate au fost înzestrate cu toate instrumentele de violenţă şi urmărire a oamenilor.

„În timpul conducerii mele la PG nu vor exista procuraturi care nu vor fi în sfera controlului. Aceasta nu înseamnă că mă voi implica în examinarea unor procese penale concrete, dar eu trebuie să cunosc care este situaţia în aceste procuraturi legată de drepturile omului, trebuie să ştiu la ce etapă se află aceste procese penale, câte sunt la număr, câţi oameni sunt atraşi la răspundere, câte dosare au fost expediate în instanţă, care este soarta acestora”, a notat Alexandr Stoianoglo.

Totodată, procurorul general spune că fostul şef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, nu va reveni în fruntea instituţiei, iar Viorel Morari, teoretic, ar putea să revină la şefia PA, dar acest lucru va depinde de rezultatele verificării.

„Dacă în rezultatul verificării se va stabili că au fost încălcate grav drepturile şi interesele oamenilor, legate de drepturile de bază: dreptul la libertate, la circulaţie liberă, dacă se va stabili că nu a existat o anchetare transparentă a multor dosare, că oamenii s-au aflat cu anii sub arest, atunci faţă de domnul Morari, la fel, vor fi întreprinse măsuri de ordin organizatoric”, a spus el.

Săptămâna trecută, Procuratura Generală a anunţat că procurorul-şef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-şef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcţia sa de procuror în Procuratura Anticorupţie. Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a controlului complex al activităţii celor două procuraturi specializate.

Similare
RECOMANDĂRI