O fostă contabilă a ANSA, condamnată la 10 ani de închisoare. De-a lungul anilor şi-ar fi însuşit, ilegal, sume mari de bani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O fostă contabilă a ANSA, condamnată la 10 ani de închisoare. De-a lungul anilor şi-ar fi însuşit, ilegal, sume mari de bani

O femeie în vârstă de 61 de ani, fostă funcţionară la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, după ce şi-a însuşit peste 2 milioane de lei, bani care ar fi trebuit să fie depuşi în contul special al ANSA.

Femeia a fost numită în funcţie de conducere în contabilitatea Direcţiei raionale pentru Siguranţa Alimentelor Edineţ, prin ordinul din 2013 al directorului ANSA. Oamenii legii au stabilit că aceasta, chiar din anul în care a fost numită în funcţie, şi-a însuşit ilegal sute de mii de lei în fiecare an de la companii şi diverse persoane, pentru care Direcţia presta servicii. Astfel, timp de 4,5 ani, valoarea sumelor delapidate în fiecare an era în creştere semnificativă: de la peste 300.000 lei pe an, la circa 500.000 lei. Mai exact, aceasta încasa banii de la beneficiarii serviciilor prestate, le oferea certificatele solicitate, dar banii primiţi nu ajungeau să fie depuşi la bancă, în folosul statului.

Neregulile au fost depistate în anul 2018, de către Direcţia teritorială inspectare financiară Bălţi din subordinea Ministerului Finanţelor, după ce noul superior al inculpatei a solicitat de la autorităţile abilitate cercetarea situaţiei, în repetate rânduri. Acesta a început să aibă îndoieli în perioada în care subordonata acuzată era pe foaie de boală şi, prin urmare, situaţia necesita o atenţie sporită din partea noii conduceri.

Sentinţa a fost pronunţată în lipsa inculpatei, care a fost anunţată în căutare internaţională, după ce anterior fusese spitalizată în ţară, ceea ce a făcut imposibilă plasarea acesteia în arest. Instanţa de judecată a admis demersul procurorilor şi a dispus încasarea sumei prejudiciate de peste 2 milioane lei de la inculpată. Anterior, la demersul procurorilor, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor imobile deţinute de aceasta, ceea ce a făcut posibilă recuperarea a peste 45.000 lei în contul statului.

Procuratura va reveni cu detalii în măsura în care acestea vor deveni disponibile spre publicare, cu respectarea prevederilor legale.
Similare
RECOMANDĂRI