DOC. Finanţarea externă a PSRM va fi, totuşi, anchetată. Ordonanţa prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale - anulată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. Finanţarea externă a PSRM va fi, totuşi, anchetată. Ordonanţa prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale - anulată

Ordonanţa, prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe cazul finanţării externe a PSRM, a fost anulată. Cel puţin asta se spune într-un răspuns al Procuraturii acordat fostului ministru al Afacerilor Interne Andrei Năstase, care a depus o plângere în acest sens.

Astfel, ordonnaţa de neîncepere a urmăririi penale pe cazul finanţării PSRM a fost declarată neîntemeiată şi lovită de nulitate. Totuşi, Procuratura spune că a decis să anuleze ordonanţa din alte motive decât cele invocate de Năstase în plângere. 

Potrivit lui Năstase, această ordonanţă, emisă la 8 iulie 2019, „de procuratura de buzunar a lui Plahotniuc, este parte componentă a înţelegerii dintre Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, ca ambii să evite răspunderea penală binemeritată şi să li se claseze cauzele penale pornite în privinţa faptelor lor infracţionale”.

Totodată, fostul ministru spune că Igor Dodon lansează în spaţiul public calomnii şi falsuri în adresa acestuia pentru a anihila mediatic efectele şi ecourile demersurilor sale de anchetare penală a lui Dodon pentru trădare de patrie şi pentru finanţarea rusească a PSRM.

Amintim că pe 8 iunie, în spaţiul public au apărut imagini în care preşedintele Igor Dodon, într-o discuţie cu fostul şef al democraţilor, Vladimir Plahotniuc, negocia detalii despre crearea unei alianţe de guvernare între PD şi PSRM. În timpul discuţiilor, Igor Dodon i-ar fi spus lui Vlad Plahotniuc că Partidul Socialiştilor, până în luna aprilie, ar fi primit lunar de la Moscova între 600 şi 700 de mii de dolari. Iar pentru că izvorul financiar ar fi secat, Dodon solicita bani de la Plahotniuc pentru întreţinerea socialiştilor.   

Procurorii, însă, au declarat că nu au găsit probe care ar demonstra finanţarea ilegală a Partidului Socialiştilor cu bani din Federaţia Rusă, fiind emisă o ordonanţă de refuz în pornirea unui dosar penal (8 iulie). În acest sens, Platforma DA a depus o plângere la procuratura anticorupţie prin care a cerut anularea ordonanţei de încetare a urmăririi penale privind finanţarea PSRM din Rusia.

Similare
RECOMANDĂRI