Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul Boris Johnson şi-a prezentat propunerile privind modificarea acordului Brexit, într-o scrisoare către Donald Tusk

Brexitul intră din nou în linie dreaptă. Premierul Boris Johnson i-a scris preşedintelui Consiliului European că vrea modificarea clauzei referitoare la frontiera irlandeză din Acord. 'Nu vine cu o alternativă realistă', a reacţionat imediat Bruxellesul. În paralel, guvernul britanic anunţă că reduce la jumătate participarea oficialilor săi la întâlnirile Uniunii.

Boris Johnson îi propune lui Donald Tusk înlocuirea mecanismului "backstop" pentru frontiera irlandeză cu aşa numite "aranjamente alternative postBrexit". Scrisoarea trimisă preşedintelui Consiliului European are patru pagini şi se referă, între altele, la încălcarea suveranităţii britanice prin menţinerea mecanismului backstop.

Bruxellesul a rămas pe aceeaşi poziţie, reafirmând că acest mecanism este singurul prin care se poate evita o frontieră irlandeză dură.

Natasha  Bertaud, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Observăm că Scrisoarea nu oferă o soluţie operaţională legală pentru a preveni o frontieră dură pe insula Irlanda."

Revine în prim plan Brexitul fără Acord, pe 31 octombrie.

Boris  Johnson, premierul Marii Britanii: "Dacă vrei un Acord bun pentru Marea Britanie trebuie, simultan, să fii pregătit să ieşi fără Acord."

Fermierii britanici se grăbesc să-şi vândă recoltele de grâu şi orz înaintea datei limită. Agitaţie este şi în portul Dover, unde ar urma să fie introduse controale suplimentare pentru mărfurile care vor veni din Uniune.

Libera circulaţie va fi strict reglementată de Londra în cazul unui Brexit dur. Cetăţenii europeni care vor să rămână în Regat trebuie să aplice pentru obţinerea noului tip de rezidenţă. De la 1 septembrie, oficialii britanici vor fi prezenţi la jumătate din reuniunile UE , în principal la cele pe temele de securitate.

Marţi, cancelarul german Angela Merkel a respins din nou apelul premierului britanic Boris Johnson de renegociere a acordului de Brexit, cu doar o zi înaintea întrevederii pe care cei doi lideri o vor avea la Berlin.

Similare
RECOMANDĂRI