Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Amintire veşnică eroilor căzuţi în Afganistan! Ieri a fost marcat sfârşitul sângerosului război

 Amintire veşnică eroilor căzuţi în războiul din Afganistan! Peste 300 de basarabeni şi-au pierdut viaţa în această confruntare. În timp ce veteranii sângerosului război se plâng de cheltuielile enorme pentru tratamente, autorităţile se laudă că au reuşit majorarea indemnizaţiei pentru ei de la 100 la... 300 de lei.

Cu flori, lumânări şi cu pozele îndoliate ale eroilor căzuţi pe câmpul de luptă, a fost marcat astăzi sfârşitul sângerosului război. Acum 31 de ani, pe 15 februarie contingentul militar sovietic se retrăgea din Afganistan.
 
GHEORGHE MARCHETAN, veteran de război: Atunci am înţeles că am nimerit la un război pe care nu ni l-am închipuit, ştiam numai prin cărţi, de la istorie, atunci am văzut ce înseamnă războiul, ce înseamnă să pierzi prieteni.
 
CONSTANTIN RACOVIŢĂ, veteran de război: Ne amintim momente tragice , când ne-am pierdut camarazii noştri de arme. până în prezent pentru mine e o întrebare ce a căutat armata a 40, armata sovietică în Afganistan. Care a fost necesitatea să ne ducem.
 
300 de basarabeni nu s-au mai întors acasă, lăsând părinţi şi familii îndoliate pe viaţă. Constantin Munteanu şi-a pierdut fratele în Afghanistan. Avea doar 19 ani.

Ani la rând, veteranii râzboiului din Afganistan au primit o indemnizaţie de numai 100 de lei.
 
GHEORGHE MARCHETAN, veteran de război: Am avut 100 de lei, din 2020 ne-au promis 300. min. 02.19 e suma mică, că nu putem să acoperim toate cheltuielile.
 
Autorităţile strâng neputincioase din umeri şi spun că fac tot ce pot pentru a le asigura veteranilor şi văduvelor de război o viaţă mai bună.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: Asigurarea medicală care va fi asigurată veteranilor neangajaţi în câmpul muncii. Este vorba de 5000 de veterani care la moment nu puteau beneficia de asistenţă medicală gratuită. am majorat finanţarea pentru centrul republican protezare şi ortopedie, unde veteranii trec reabilitarea.
 
La războiul din Afganistan au participat peste 12 mii de basarabeni. Confruntarea afgano-sovietică a durat nouă ani.
 
Similare
RECOMANDĂRI