VIDEO. Republica Moldova va mai procura 100 de mii de teste din China. Noi măsuri luate de autorităţi în lupta cu COVID-19
Sursa foto:presedinte.md Vizualizari:

VIDEO. Republica Moldova va mai procura 100 de mii de teste din China. Noi măsuri luate de autorităţi în lupta cu COVID-19

Republica Moldova va mai procura 100 de mii de teste din China. Despre acest lucru a anunţat, în cadrul unui briefing de presă, preşedintele Republicii Moldova.

"Avem un trend mai pozitiv decât ne aşteptam, restricţiile luate rămân valabile, iar astfel la mijlocul lunii aprilie vom avea mai puţin de 2 mii de cazuri. Avem spitale la nivel naţional, regional şi raional ce vor fi implicate, totodată, va fi organizat un Centrul de triere unic la Moldexpo, ce va funcţionabil în următoarele două zile", a spus preşedintele Republicii Moldova.

Igor Dodon spune că Republica Moldova are teste suficiente în depistarea COVID-19. "Cele din China sunt cele mai rapide şi corecte. Am luat decizia de a mai procura 100 de mii de pentru necesităţile Republicii Moldova ", a spus el.

Igor Dodon a mai spus că cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare vor fi readuşi acasă cu mai multe curse charter pe care le vor organiza autorităţile.

"Am fost luate până în prezent mai multe măsuri: reeşalonarea creditelor, amânarea achitării impozitelor, nu vor fi penalităţi pentru neachitarea facturilor, pensiile vor fi achitate la domiciliu. Am decis să mai venim cu o serie de măsuri. Pentru întreprinderile ce şi-au sistat activitatea, fiind afectate de starea de urgenţă, statul va contribui la fondul de salarizare cu 40%; pentru întreprinderile ce continuă să activeze la un nivel mai redus - statul va contribui la fondul de salarizare cu 60%, persoanele ce intră în şomaj tehnic (dar nu au avut ultimele noouă luni un loc de muncă) statul va garanta salariu minim garantat pe economie. Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate începând cu luna aprilie", a spus Igor Dodon.

El a mai menţionat că autorităţile vor oferi un ajutor unic de 16 mii de lei pentru angajaţii de stat care au fost testaţi pozitiv. "În prezent sunt peste 70 de angajaţi din sistemul medical, poliţia de frontieră, vamă", a precizat Igor Dodon.

Declaraţii de presă după şedinţa de lucru a Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi şi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

Similare
RECOMANDĂRI