60 de lucrători ai sistemului medical din Republica Moldova, infectaţi cu COVID-19
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

60 de lucrători ai sistemului medical din Republica Moldova, infectaţi cu COVID-19

Din cele 263 de persoane confirmate cu COVID-19 în Republica Moldova, 60 de persoane au apartenenţă la vreo instituţie medicală publică sau privată sau cu specialitate medicală care activează în alte domenii. Despre acest lucru a vorbit Nicolae Furtună, directorului Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, în cadrul unui briefing de presă.

"Lucrătorii medicali sunt un segment specific în tot ce se numeşte COVID-19 şi riscul de infectare a dânşilor este de câteva ori mai mare decât a populaţiei generale", a spus Nicolae Furtună.

El a afirmat că este vorba de medici, paramedici, asistenţi medicali, felceri, infirmiere, şoferi. "Avem prezenţă din toate sistemele de sănătate: şi din public, şi din privat, din urgenţă, asistenţa spitalicească, asistenţa medicală primară, instituţii nemedicale, de peste tot avem persoane infectate", a spus şeful ANSP.

El a menţionat că dintre cele 60 de persoane care au diagnosticul confirmat de COVID-19, 9 cazuri (4 medici, 3 asistente şi 2 infirmiere) s-au infectat nemijlocit după oferirea asistenţei medicale pacienţilor infectaţi.

"Avem patru cazuri cu cale habituală de transmitere, angajatul medical infectat a transmis infecţia acasă altor membri ai familiei, este un caz de transmitere de domiciliu. Avem 21 de cazuri (medici, asistenţi medicali şi infermiere ) unde nu a putut fi stabilită exact sursa şi calea de transmitere. Totodată, avem 26 de cazuri cu calea comunitară de transmitere, adică din stradă sau prin contact întâmplător cu alte persoane infectate", a precizat el.
 

Similare
RECOMANDĂRI